B & B Lognard is gehuisvest in een voormalige boerderij die in 1846 is gebouwd.

Na een tiental jaren niet meer in gebruik te zijn geweest, en gedurende een proces van vele jaren is het gebouw geworden wat het nu is: een Ardense herberg, waarin u gastvrij ontvangen wordt.

Het gebouw is nog in authentieke staat en met zijn dikke muren staat het garant in zomer en winter voor een prettig verblijf. Zodra de temperatuur zakt, wordt de houtkachel aangemaakt, zodat het aangenaam warm is.

Sinds voorjaar 2008 is de herberg gemoderniseerd en zijn de kamers voorzien van douche en toilet.

De kachel

Betekenis

En wat betekent Lognard?

Een Lognard is een vrijbuiter. Lognards kwamen al voor in de Middeleeuwen in het dorpje Logne (ook in de Ardennen) waar zij zorgden voor de armen.

Dat wil zeggen zij gingen op rooftocht bij de rijke kasteelheer op de berg en gaven hun buit aan de arme mensen in het dal!.

Omgeving

VRESSE-SUR-SEMOIS    … SCHILDERACHTIG MOOI…

De twaalf* dorpen die samen de gemeente Vresse vormen, bieden veel uitzonderlijke en verscheidene landschappen, zoals men er maar weinig vindt in de Ardennen.  Het wordt niet voor niets “Klein Naams Zwitserland” genoemd. Men vindt er geen hoge bergketens of grote meren, maar ontelbare beken die zich die zich van de beboste hellingen een weg naar de rivier de Semois banen. Samen vormen zij een waar paradijs voor wandelaars, mountainbikers, ruiters, trailrunners, langlaufers, jagers en vissers. Kilometers (400) uitgestippelde wandelingen leiden u door de bossen waar de everzwijnen, moutons en reeën schuilen.

Laforêt is één van de twaalf* dorpen . Het  kreeg  in het begin van de jaren 90 al het label  “Één van de mooiste dorpen van Wallonië”. Het is een van e weinige dorpen in het zuiden van de Ardennen die zijn typische karakter heeft behouden. Laforêt is ook gekend vanwege de Pont des Claies (= houten brug) over de Semois. Deze primitieve brug, gemaakt van panelen van gevlochten hazelaartakken waarvan de pijlers op de rivierbedding rusten, wordt elk jaar in juni opgebouwd en in september afgebroken. (De brug is namelijk niet bestand tegen hoog water!) De brug geeft wandelaars de kans om in de zomerperiode nog meer mooie wandelingen te maken. Verder is er in Laforêt ook nog een zogenaamde Legendewandeling . Langs deze 2 km. lange rondwandeling vindt men legendarische personages o.a. kabouters, feeën en heksen. Voor de kinderen is het een ware ontdekkingstocht!

Vresse ligt maar op 800 meter afstand van Laforêt. In Vresse wordt veel aandacht besteedt aan de schilderkunst vanwege het mooie zachte licht dat rond de Semois hangt.  Er is een interpretatie centrum waar schilders uit het verleden worden geëerd. (o.a. Albert Raty, Marie Howet, Johnny Schuddeboom, Jacques Vander Elst, Yvonne Tellier en Léon Frédéric) Er is ook elke maand een tijdelijke tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars.

Langs de oevers van de Semois zijn veel uitgelezen plekken waar kunstschilders inspiratie op kunnen doen. Hier komen jaarlijks vele amateur schilders op af.

(* Alle- Bagimont – Bohan – Charière – Laforêt – Membre – Mouzaive – Nafraiture – Orchimont – Pussemange – Sugny – Vresse)